LKQ ELIT

Сезонна заміна шин: коли міняти гуму на зимову?

29 вересня 2022

Кожен відповідальний автовласник уважно стежить за датами зміни шин автомобіля. Використання шин не по погоді погано впливає на самі шини і збільшує ризик виникнення аварії. Зимові шини відрізняються від літніх більш м’яким матеріалом і глибоким малюнком протектора.

У законі поки не встановлена обов’язкова дата зміни шин. Для переходу на зимову гуму водіям потрібно орієнтуватися на погодні умови. Наприклад, змінювати шини потрібно тоді, коли температура повітря протягом декількох днів не буде перевищувати +5…+ 7 градусів.

Оскільки в жовтні таких холодних періодів не очікується. Тому міняти гуму українцям рекомендується на початку або в середині листопада. Міняти потрібно всі чотири шини відразу.

Зазначимо, в Україні діють штрафи за водіння машини в несправному стані, включаючи шини не по сезону. Згідно ст. 121 КУпАП і ПДР (п. 31.4.5), штраф можна отримати якщо висота протектора шини менше допустимої (1,6 мм для авто до 3,5 тонни, 1 мм для авто більше 3,5 тонни, 2 мм для автобусів, 0,8 мм для мотобайків).

Джерело: mmr.net.ua