LKQ ELIT

Подорож на автомобілі з дитиною: лайфхаки і поради

28 липня 2018

Багато батьків упевнені, що дитина і автоподорож просто несумісні між собою. Однак насправді все не так страшно, а страхи і сумніви в більшій мірі надумані. Поїздки з дітьми на автомобілі, навіть на далекі відстані, можуть бути чудовими сімейними спогадами. Головне - все правильно спланувати, підготуватися і зібратися

Плюси

1. Економія коштів - як показує досвід і практика завзятих мандрівників, навіть найдальші поїздки на своєму авто (в тому числі і за кордон) обходяться в рази дешевше, ніж по туру або громадським транспортом.

2. Можливість більше побачити, охопити відразу кілька місць для відпочинку, самостійно спланувати маршрут і час перебування в місті.

3. Можливість взяти великий багаж - все залежить тільки від розміру автомобіля.

4. Зручність дороги - можна в будь-який момент зупинитися, погуляти в місці, що сподобалося. Плюс немає хвилювання, що діти можуть доставляти незручності оточуючим.

5. Яскраві спільні емоції і спогади.

Мінуси

1. Підвищена відповідальність - багато батьків в дорозі з дітьми відчувають моральну напругу через почуття відповідальності.

2. Фізична втома батьків і дітей - якщо їхати довго, то між дорогою туди і назад має бути не менше 7 днів.

3. Непередбачені затримки в дорозі - затори, ремонт доріг, залізничні переїзди, кордони і т.д.

4. Загальна тривалість перебування в дорозі - ночівля, відпочинок, зупинки для перекусу та інше.

5. Небезпечний вид транспорту - відомо, що літак і потяг куди безпечніші для пересування, ніж машина.

З якого віку дитини можна їхати в далекі поїздки?

Є думка, що дітей можна брати в автоподорож тільки після півтора року. Але поспішаємо розвінчати цей міф. Як кажуть фахівці, якщо дитина здорова, а батьки впевнені в своїх силах, то ніяких вікових обмежень в поїздках немає. Звичайно, успіх буде залежати від багатьох факторів, в тому числі від темпераменту і підготовленості дитини. Погодьтеся, що не всі дітки однаково легко сприймають дорогу і згодні годинами сидіти на одному місці в замкнутому просторі.

 0-1 років. У першу коротку відпустку можна їхати навіть з немовлям. Немовлята і малюки до року виявляються дуже невибагливими пасажирами: вони подовгу сплять, можуть вільно перебувати в автолюльці або кріслі, не вимагають багато уваги.

1-2 років. Трохи складніше з дітками від одного до двох років, так як вони ще не вміють ходити, вимагають простору, щоб повзати, не вміють грати і слухати казки, примхливі в плані сну. З такими карапузами краще обмежитися зовсім короткими переїздами.

2–4 років. Діти від двох до чотирьох років проявляють активний інтерес до навколишнього світу, тому охоче сприймають дорогу і час у дорозі. Як правило, вони слухають пісеньки, казки, дивляться мультики, грають іграшками і спокійно сидять в автокріслі. Як кажуть дитячі психологи, таким малюкам головне різноманітність і часта зміна теми.

4 роки і старше. Якщо дитині вже виповнилося чотири роки, то особливих проблем в автоподорожі не повинно бути. Діти молодшого шкільного віку, при наявності комфортних умов, можуть легко долати з батьками добові пробіги. Як кажуть самі батьки, з такою дитиною весело подорожувати. А для школярів далека поїздка в машині і зовсім є захоплюючою розвагою.

15 кроків до безтурботної поїздки

1. Підберіть якісне автокрісло, перевірте справність ременів - безпека понад усе.

2. Не садіть дитину відразу в автокрісло на добовий переїзд. Починайте з коротких поїздок по місту, прогулянок за містом і виїздів на вихідні в найближчі населені пункти. Це дозволить поступово звикнути до замкнутого простору, а також до необхідності довго сидіти на одному місці.

3. Підготуйте себе і дітей морально. Розкажіть малюкові, куди ви їдете і навіщо, що можна робити в дорозі, а що ні. Захопіться цікавою пригодою, придумайте свою казку.

4. Будьте готові, що дорога, навіть у найспокійніших дітей, може спровокувати капризи, поганий сон, втрату апетиту. У такому випадку, від далеких подорожей краще відмовитися і поступово привчати дитину до зміни комфортних умов і режиму.

5. Виїздіть з дому якомога раніше (5-6 ранку), тоді половину шляху діти будуть досипати ранкові години. До того ж, в ранній час порожні дороги, тому не буде додаткових перепон перед виїздом з міста.

6. Плануйте нічні переїзди грамотно. Якщо весь день ви були в дорозі і немає іншого водія, краще зупинитися і поспати 4-5 годин.

7. Перевірте справність всіх систем автомобіля, в тому числі салонних фільтрів кондиціонера. Це потрібно зробити заздалегідь. Бажано відправити машину на технічний огляд, щоб бути повністю спокійним і впевненим у своєму транспорті.

8. Заправляйтеся тільки на заправках відомих вам брендів і якісним бензином.

9. Не використовуйте в салоні автомобіля їдкі ароматизатори, вони можуть провокувати заколисування. З цих же міркувань не годуйте дітей перед виїздом щільною важкою їжею.

10. Сплануйте маршрут, перевірте намічений шлях, звірте заправки, можливі місця зупинок і нічлігів заздалегідь. Всю необхідну інформацію можна знайти в інтернеті.

11. Робіть зупинки для легких прогулянок якомога частіше. Педіатри не рекомендують дітям сидіти нерухомо в автокріслі більше двох годин. Зупиняйтеся в чистих місцях, де можна спокійно погуляти 10-15 хвилин і перекусити.

12. Вибирайте перевірені місця харчування та ночівлі, уважно стежте за гігієною в дорозі. Краще не харчуйтеся сумнівними бургерами в придорожніх кафешках. Запасіться їжею здому.

13. Замовляйте номер в готелі заздалегідь, якщо плануєте такий нічліг.

14. Провітрюйте салон автомобіля під час зупинок, коли діти на вулиці. Це допоможе уникнути небажаних наслідків від протягів.

15. Організуйте в машині все так, щоб під час шляху не відволікатися. Всі найнеобхідніші речі: вода, іграшки і легкий перекус для дитини завжди повинні бути під рукою.

Необхідні аксесуари в салоні і багажнику

1. Автокрісло або автолюлька - важливо підбирати під вік.

2. Шторки на вікнах від сонця.

3. Робоча пічка і кондиціонер.

4. Навігатор і звичайна складна карта.

5. Захист для сидіння або несесер з кишеньками і тримачами.

6. Утримувач для Айпад або планшета.

7. Термосумка.

8. Валіза безпеки (троси, мотузки, карабіни, інструменти та інше).

9. Відро і лопата.

10. Столик-планшет для автокрісла з бортами.

11. Справне блокування дверей і скла.

12. Намет, спальники, ліхтарики.

13. Бутель з прісною чистою водою.

Чек-лист «Що брати з собою в дорогу»

Пропонуємо розглянути основний список необхідних речей. Деталізація пунктів, зміна або доповнення деяких залежатиме від віку і числа дітей.

1. Гроші готівкою, документи, медичні поліси, картки.

2. Питна вода, невеликі пляшечки з компотом, чай в термосі і пакетики з кавою для водія.

3. Необхідний набір продуктів для перекусів: бутерброди, нарізка сиру, сухофрукти, горіхи, фрукти, заздалегідь очищені і порізані овочі, печиво, хлібці.

4. Змінна білизна, кілька пар взуття, необхідний набір одягу, в тому числі запасна курточка, теплі речі.

5. Пелюшки, памперси.

6. Рушники вафельні, вологі і сухі серветки, паперові рушники.

7. Розкладний горщик, накладки на унітаз.

8. Аптечка з повним дорожнім набором і таблетками від заколисування.

9. При поїздці на море: купальники, кошти від сонця з високим ступенем захисту, розкладний намет або парасолька, сонцезахисні окуляри, надувний круг або нарукавники.

10. Покривала з клейонкою, щоб постелити на землю.

11. Пледи.

12. Набір одноразового посуду.

13. Планшет для малювання.

14. Столик розкладний і стільчики - за бажанням.

15. Зарядні пристрої для гаджетів, переносний акумулятор.

16. Засоби гігієни.

17. Іграшки.

18. Мішки для сміття.

19. Якщо плануєте готувати їжу самі: крупи в картонних упаковках, невеликий сотейник і сковорода, мультиварка.

Чим зайняти дитину в машині: корисні лайфхаки

Це питання особливо гостро стоїть перед плануванням далекої поїздки. Заздалегідь продумайте, чим захопити дитину в дорозі. Цікаві ігри та заняття полегшать шлях малюкові і збережуть вам нерви. Не лінуйтеся і підготуйте нові іграшки, книги, купіть розвиваючі інтерактивні ігри. Не обов'язково купувати дорогі: головне, щоб дитині було цікаво.

Корисний список занять в машині:

• прослуховування аудіокниг, казок і музики;

• гра в слова, в імена;

• гра «Побачити першим» - загадуємо предмет або тварина і хто першим побачить, отримає приз;

• гра в дитяче доміно;

• малювання;

• гра «Підрахуй машинки» - загадуємо будь-які автомобілі, певного кольору або виду;

• гра з пальчиковими іграшками - їх можна купити готові або зшити самостійно.

Корисний список занять на вулиці:

• надувний м'яч;

• бадмінтон або теніс;

• мильні бульбашки;

• дитячий мінігольф;

• повітряний змій.

Дуже добре, якщо є можливість зупинитися біля якогось ігрового комплексу з гірками і гойдалками. Цікавих вам подорожей!

Источник: Coral Family © coralfamily.ua