LKQ ELIT

Холод наближається

7 жовтня 2019

Як правильно обрати зимові шини

Поки синоптики прогнозують перші заморозки на ґрунті, ми нагадуємо водіям про необхідність "перевзути" авто.

З 7 жовтня очікуються сильні заморозки, у повітрі від 0-3°С  морозу (ІІ рівень небезпечності, помаранчевий). ВІдтак, водіям варто пильніше дотримуватися правил дорожнього руху і бути обачними на автошляхах. Також, аби попередити ризик аварійності, треба подбати про заміну гуми на автомобілі з літньої на зимову.

Фахівці радять міняти літні шини на зимові, коли середньодобова температура опускається нижче +5-7°С. Зимові моделі гуми краще утримують авто на снігу і при ожеледиці, а також зменшують гальмівний шлях, завдяки своїй конструкції. Потрібно обирати гуму залежно від того, де і як ви будете їздити.

Єврозима

Так звана європейка – це шини для м’якого клімату. На пухкому і м’якому снігу вони мають хорошу прохідність. На льоду та в ожеледицю – слабку. Ідеальні в експлуатації в умовах чистих зимових доріг без льоду при температурі близько нуля.

Шиповані шини

Ідеальні тільки для постійної експлуатації в умовах льоду і снігу, а також зимового бездоріжжя поза великими містами, в гірських районах з частою зміною погодних умов. А от на сухому асфальті не кожен водій буде відчувати себе комфортно на шипованій гумій. Адже зчеплення з дорогою стає гірше. Особливо, якщо температура повітря вища нуля.

Тож шипована гума корисна під час льоду та ожеледиці, особливо – на міжміських шляхах. Але майже не має користі, коли виникає каша із снігу та піску, як зазвичай буває на дорогах великого міста.

Всезесонні шини

Деякі водії економлять гроші та переконують себе, що одного комплекту покришок буде досить для всього року. Втім це доволі небезпечний варіант. Перевага всесезонних шин тільки одна – не треба регулярно відвідувати шиномонтаж для перевзування.

Всесезонні шини подобаються водіям, які мало їздять, в рік наїжджають не більше 10 000 кілометрів, головним чином у місті. Хоча експерти наполягають, що навіть таке користування є небезпечним.

Загальні рекомендації

Щоб зробити правильний вибір зимових шин, важливо звертати увагу не тільки на наявність або відсутність шипів, але і на інші особливості. Зокрема, розмір і висоту профілю покришок. Щоб визначити розмір, досить заглянути в техпаспорт автомобіля і прочитати рекомендації виробника. Для зимової їзди краще підходять високопрофільні шини. Віддавати перевагу необхідно моделям з великим по висоті профілем. Оптимальне співвідношення ширини шини до висоті профілю для зимової гуми становить 55-65%. Високий профіль надає покришці м'якість і пружність. Такий профіль мають шини з глибоким протектором і великою кількістю канавок, що характеризуються підвищеним зчепленням з дорогою.

Важливим показником є ​​ширина покришки. Деякі автовласники помилково віддають перевагу колесам з широкою гумою. Насправді переваг в цьому немає: незважаючи на те, що площа контакту поверхні шини з дорогою збільшується, зростає і опір. Тому по засніженій дорозі краще їздити на вузькій гумі.

При виборі шин для зимової їзди, важливо брати до уваги вагу авто і передбачувані навантаження (виходячи з потужності авто і стилю водіння). Чим могутніше і важче автомобіль, тим вище повинен бути індекс швидкості у вибраної моделі шин. Для стандартних легкових автомобілів вибирають гуму з помірним індексом швидкості. Важливо пам'ятати, що, чим вище індекс, тим жорсткіше гума і тим нижче якість зчеплення з дорожнім покриттям на малих швидкостях.

Як правило, термін експлуатації зимових покришок становить від 2 до 4 років. Вирішивши залишити минулорічні шини ще на один сезон, важливо перевірити глибину їх протектора - якщо вона менше 4 мм, необхідна заміна гуми на нову. Ні в якому разі не можна користуватися покришками, протектор яких зносився до індикатора зносу. Не підлягають подальшій експлуатації також шини з розривами, тріщинами, роздутими боковинами.