LKQ ELIT

В Україні введуть електронні водійські права і техпаспорт

22 листопада 2019

Також Кабмін прийняв законопроект, який дозволить замовляти номери на авто через інтернет у будь-якого виробника

Кабінет Міністрів України схвалив запуск експериментального проекту по застосуванню електронного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, які можуть пред'являтися поліцаям замість документів, виданих на бланках. Відповідні постанови і порядок, ініційовані Міністерством цифровий трансформації спільно з Міністерством внутрішніх справ, прийняті на засіданні уряду 23 жовтня.

Е-права та електронної техпаспорт - це цифровий варіант виданих пластикових водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), що містить унікальний електронний ідентифікатор (QR-код). Згідно із затвердженим постановою, водій зі свого смартфона може пред'являти ці документи поліцейському, а той за допомогою спеціальних технічних засобів підтвердити дані в електронних ресурсах єдиної інформаційної системи МВС.

"71 млн гривень - саме стільки за цей рік українці сплатили штрафів за те, що не мали при собі прав або техпаспорта під час керування автомобілем. Сьогодні, коли смартфон здатний замінити гаманець, вимога постійно мати при собі додаткові документи - звучить архаїчно. Тому ми створили технічне рішення, яке дозволить громадянам завантажити ці документи в захищене мобільний додаток "Дія" та більше не переживати, що документи залишилися вдома. Переконаний, що новий сервіс буде дуже корисним і комфортним для багатьох цивільних н ", - зазначив віце-прем'єр-міністр - міністр цифровий трансформації Михайло Федоров.

Для замовлення електронного посвідчення водія або електронного техпаспорта доведеться завантажити в смартфон мобільний додаток Єдиного державного веб-порталу електронних послуг ( "Дія") і пройти електронну ідентифікацію.

Е-права та електронної техпаспорт формуються автоматично при наявності в єдиній інформаційній системі МВС всіх відомостей, які зазначаються в посвідченні водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, в тому числі фотографії (оцифрованого образу особи) для формування електронного посвідчення водія.

"При реєстрації транспортних засобів громадянин міг вибрати номерний знак виключно з переліку, який був в сервісному центрі. Чи вигравали від цього корупціонери, які" допомагали "обрати" красивий "номер, а також великі монополісти - виробники номерів. З прийняттям проекту це зміниться, при реєстрації транспортного засобу людина буде отримувати свідоцтво про його реєстрацію з обраним номерним знаком. Після зможе замовляти у будь-якого виробника потрібний номер. Головна вимога - відповідність номерного знака ГОСТу ", - відзначили в Кабміні.