LKQ ELIT

Як правильно мити машину взимку: всі нюанси та поради

25 листопада 2022

На миття машини взимку є як прихильники, так і супротивники. Поки одні аргументують її необхідність захистом кузовного металу та пластику від солей, інші говорять про небезпеку води на мийці для корозійних процесів. Експерти спробували відповісти на найгостріші питання про зимове миття та розповіли, як усе зробити правильно, щоб не нашкодити машині.

Чи можна мити машину взимку?

Якщо ви хочете точно відповісти на питання «мити чи не мити машину взимку», вам необхідно зважити всі аргументи, які наводять прихильники та противники водних процедур на морозі. Перші стверджують, що сіль та реагенти, що обліпили автомобільний кузов, не покращують його здоров’я. Вони погіршують якість лакофарбового покриття та провокують появу корозії.

Дорожня хімія псує пластик та гумові елементи в обробці. Прихильники миття автомобіля у морози переконані, що вода, якщо машину погано просушити, може завдати не менше шкоди кузову, ніж сіль. Небезпечні властивості реагентів, що осіли на метал, при мінусових температурах вони вважають перебільшеними.

Звісно, ​​найкраще помити машину взимку. Однак для її цілісності та безпеки робити це необхідно за допомогою низки умов. Необхідно з усією серйозністю підійти до вибору часу, місця та способу миття, а також ретельно висушити та продути стисненим повітрям наприкінці. Не варто мити машину на холоді, якщо машина не сильно забруднилася або за вікном люті морози.

Як вибрати мийку?

Опишемо переваги та недоліки використання автомийок різних типів при мінусових температурах:

Самому помити автомобіль, який знаходиться у дворі чи стоянці – не найприємніша і найлегша справа. До того ж, вода весь час заморожуватиметься на кузові в той час як ви з ганчіркою, губками або щіткою його митимете, є ризик обморозити руки. Це означає, що при цьому не виключена можливість пошкодження лакофарбового покриття, та й добре відмити його не вийде. Багато часу на це піде. У цьому випадку перевага лише в тому, що він є безкоштовним для автовласника. Але вдаватися до нього все ж таки краще при плюсових температурах.

Автоматична

Закрите миття автомобіля в теплому закритому боксі – автоматичне, ручне або безконтактне – мабуть найкращий і безпечний спосіб провести її в зимовий час. По-перше, ви не відморозите руки. Мийники використовують спеціальну автохімію, яка ефективно видаляє будь-які забруднення з автомобіля. Після миття і сушіння можна продути стиснутим повітрям елементи кузова, щоб у них не залишилося води. У цьому мінус лише один – все це потребує чималих витрат.

Миття самообслуговування

Цей вид мийки хороший сам по собі і при вмілому обігу варто недорого, але вирушати на найкраще не під час холодів. Якщо за вікном тепліше -5°С, миттям самообслуговування краще не користуватися. У їхніх автомобілях не завжди є компресори для просушування кузова, а вода, що залишилася, на машині швидко замерзне разом зі щітками склоочисника. У боротьбі з брудом, що замерзає на очах, ви витратите ненабагато менше грошей, ніж при мийці в боксі.

Загальні умови зимового миття машини

Взимку для безпеки та якості миття автомобіля у зимовий час важливим є температурний режим. В діапазоні від -5°С до + 5 градусів, іржа може утворюватися на металі. А при -15 ° С – корозійні процеси стають повільнішими.

За якої температури мити машину на вулиці:

  • 0 та вище – це оптимальні умови для зимових водних заходів.
  • -10 С і нижче – привід для використання професійного миття в теплому боксі з подальшим просушуванням кузова.
  • Якщо температура нижче 15°С та нижче, відкладіть мийку до потепління. Щоб замерзла вода не утворила крижану кірку на кузові та не зіпсувала лакофарбове покриття чи пластик.

Як мити правильно?

Миття автомобіля взимку повинно проводитись відповідно до цього порядку:

  1. Протягом 5-10 хвилин після миття дайте машині прогрітися в теплому боксі.
  2. За допомогою струменя, який був під напором води, зберіть великі шматки льоду та насипаного снігу з порогів та з колісних арок;
  3. З відстані 25-30 см від мокрого кузова автомобіля нанесіть на нього спеціальну активну піну, яка розчинить бруд;
  4. Піну та бруд змийте в горизонтальному напрямку знизу вгору спочатку на бічних поверхнях, а потім на даху, багажнику та капоті;
  5. Потім промийте машину зверху донизу, щоб видалити залишки піни та забруднень;
  6. На кузов автомобіля можна наносити рідкий віск. Він захистить лакофарбове покриття від агресивного середовища і відштовхуватиме бруд;
  7. Після висихання обробіть автомобіль демінералізованою водою.
  8. Просушіть усі кузовні ручки, замки, петлі, «двірники», корпуси дзеркал та лючок бензобака.

Коли потрібно мити машину взимку?

У той час як автомобіль більшу частину часу знаходиться в гаражі або на парковці, йому цілком достатньо одного миття на місяць, щоб збити пил. Якщо зима видалася теплою і морози не перевищують 5 С, то машину, що регулярно брудниться на брудних дорогах, можна без особливих побоювань возити на автомийку до двох разів на тиждень. При температурі повітря і з урахуванням погодних умов це можна робити частіше.

Джерело: mmr.net.ua