LKQ ELIT

Мийка двигуна автомобіля: коли це необхідно?

3 березня 2023

Багато хто навіть не підозрює, що підкапотний простір автомобіля теж потребує миття, як і корпус та салон транспортного засобу. І тут варто зауважити, що двигун машини потрібно мити не лише з естетичних міркувань, і цей процес потребує відповідних знань.

Навіщо треба мити двигун автомобіля?

Окрім того, що чистий двигун значно зручніше і приємніше обслуговувати, є ще кілька важливих моментів, які роблять процедуру миття двигуна необхідною.

  • Якщо двигун брудний, на ньому важко помітити витоки технічних рідин, а отже, можна вчасно не розпізнати несправності на початкових стадіях, що згодом виявиться вже значно серйознішими проблемами.
  • Двигун, вкритий шаром бруду, має гіршу тепловіддачу, а отже, швидше перегрівається, втрачаючи потужність і споживаючи більше пального.
  • Якщо на двигуні зібрався шар масла, то в певних ситуаціях це може призвести до загоряння двигуна.

Миття двигуна краще довірити професіоналу, оскільки ця процедура потребує якісної підготовки і спеціальних інструментів. Звісно, можна зекономити кошти і спробувати зробити це самому – це складно, але абсолютно прийнятно і можливо.

Проте треба врахувати деякі застереження, аби не нашкодити автомобілю.

  • Часте використання засобів для очищення двигуна без належної нейтралізації. Це може викликати корозію двигуна.
  • Миття двигуна на безконтактній мийці. Такий спосіб дуже небезпечний, оскільки вода під тиском потрапить на електричні деталі, електроніку, повітряний фільтр і пошкодить їх.
  • Миття двигуна шлангом чи побутовою мийною машиною високого тиску. Це небезпечно з тих же міркувань, що й на безконтактній мийці.
  • Очищення двигуна самими лише хімічними засобами – без змивання їх водою. Це призводить до корозії.

Як правильно мити двигун?

Опис процедури почнемо з переліку необхідних для цього спеціальних інструментів.

Отже, для миття двигуна вам будуть потрібні промисловий пилосос і пароочищувач. Крім того, потрібно купити спеціальний засіб – очищувач двигуна.

Процедура миття двигуна – поетапно

  • Почистити простір під капотом промисловим пилососом від сміття.
  • Ізолювати електричні деталі і всі частини, яким може зашкодити волога, – фольгою, липкою стрічкою та поліетиленом.
  • Двигун прогріти і заглушити.
  • Зняти акумулятор.
  • Нанести засіб для миття на поверхню двигуна і витримати вказаний на упаковці час для розчинення бруду.
  • Змити бруд і протерти поверхню ганчіркою.

Ці етапи є складовими процесу швидкого миття двигуна. Воно забезпечить видимість джерела витоку масла чи охолоджувальної рідини, якщо таке є, але не дасть ідеального візуального ефекту. Також при швидкому митті неможливо витерти засіб з усіх щілин, куди він потрапляє, що з часом може призвести до корозії. Тому фахівці не радять зловживати цією процедурою.

Професійна мийка двигуна – дещо складніша. Тож якщо ви плануєте більш ретельне очищення агрегату, радимо працювати в рукавичках та захисних окулярах. Початкові етапи – ті самі, що й для швидкого миття. А ось після моменту зняття акумулятора процес виглядатиме наступним чином.

  • Нанесіть мийний засіб на вологу щітку і очистіть генератор, корпуси електронних компонентів або блоки запобіжників, пристрій запалювання. Гумові шланги можна вимити губкою, змоченою засобом для миття посуду, який видаляє жирні відкладення більш ефективно, не пошкоджуючи при цьому гуму, як більш агресивні засоби.
  • Паперовим рушником або тканиною протріть електричні частини.
  • Вимийте демонтовані пластикові кришки за допомогою засобу для чищення двигуна і щітки. Ретельно промийте їх водою.
  • Нанесіть засіб для очищення двигуна на найбільш забруднені ділянки агрегату. Зачекайте, поки засіб подіє (час має бути вказано на упаковці). Можна скористатися щіткою, щоб розрихлити бруд і полегшити дію хімічного засобу.
  • За допомогою пароочищувача очистіть двигун від рідини, яка розчинила бруд. Використовуючи пару, а не воду, ви мінімізуєте ризик пошкодження деталей. Під дією високої температури видаляються жири, а також активні речовини мийного засобу з поверхні двигуна. Пам’ятайте, що цю процедуру треба виконувати в масці, щоб уникнути подразнення слизових оболонок або легенів! Приміщення має бути добре вентильованим.
  • Пофарбовані частини мотора вимийте мийним засобом. Якщо забруднення дуже сильне, можна використати засіб для чищення двигуна, але треба враховувати, що він може  пошкодити покриття, вступивши в реакцію з лаками, тому його треба відразу змивати водою.
  • Зніміть плівковий захист і прочистіть повітрозабірник. Дайте двигуну висохнути приблизно протягом години. Після цього встановіть акумулятор і кришки.

Процес професійного миття двигуна триває близько 3 годин, а в разі додаткового полірування – ще більше.

Тож, як ви змогли пересвідчитися, почистити двигун – не така проста справа, як здається на перший погляд. Тому найкращим рішенням буде доручити цю справу професіоналам!

Виконати мийку двигуна пропонують компанії з автодетейлінгу. Коштує миття двигуна орієнтовно від 300 до 500 гривень. І хоча це не зовсім дешево для мийки, проте віддавши цю роботу фахівцеві, ви можете бути впевненим, що двигун сяятиме чистотою, уникнувши пошкоджень.

Джерело: motointegrator.com