LKQ ELIT

Експерти розказали, як зекономити паливо взимку

16 грудня 2018

Як це не парадоксально звучить, але часи професійних водіїв проходять, і це не погано. Автомобілі стають все складніше, а їх роботою керує купа електроніки. Втручання людини потрібно все менше, але кілька ефективних заходів по економії палива порадити можна.

Незважаючи на те, що взимку витрата бензину традиційно підвищується, і природно не стає дешевше їздити. Тому виникає питання – а чи є дієві способи економії?

Відповідь на це запитання проста – не використовуй авто, не витрачай гроші на бензин. Природно це був жарт від експерта, але з сучасними автомобілями порад залишається не багато. Справа в тому, що виробники знають про проблему і все нові авто не вимагають попереднього прогріву перед їздою. А ось старі авто все ж доводиться попередньо прогрівати.

Експерти виділяють 12 основних способів економії пального.

12 способів економії пального

  1. Слідкуйте за справністю машини. Вчасно проходіть ТО, тому що будь-яка несправність автомобіля збільшує витрату палива (іноді вдвічі). Наприклад, зношений двигун збільшує витрату палива до 20%, засмічений повітряний фільтр - до 10%, а невідрегульований розвал-сходження - ще 10%.
  2. Позбудьтеся зайвих кілограмів в багажнику авто. Якщо на даху вашого автомобіля встановлений багажник, подумайте, чи дійсно він вам потрібен щодня. Зніміть його і заощадите 10% бензину.
  3. Користуйтеся найекономічнішим режимом їзди на максимальній передачі з мінімальною швидкістю. Якщо ваш автомобіль передбачає економічний або зимовий режим - не забудьте його ввімкнути. Плавна їзда з рівномірною швидкістю дозволяє заощадити до 30% пального.
  4. Слідкуйте за тиском у колесах. Зниження тиску на 2 кг/см2 збільшить витрату палива приблизно на 2-3%. Але не перекачуйте колеса, адже тоді збільшиться навантаження на підвіску, а значить, ремонт не змусить себе довго чекати. Крім того, перекачане колесо на дорозі може розірватися з усіма можливими наслідками. Тиск в шинах повинен бути завжди в нормі.
  5. Вимикайте кондиціонер. Ввімкнений кондиціонер збільшує витрату пального на 15%.
  6. Глушіть мотор, якщо час очікування більше хвилини. Уникайте пробок, нехай краще ваша дорога буде довшою, але й економія палива наприкінці місяця виявиться істотнішою. Час стояння в пробці за витратою палива еквівалентний проїзду 60 км по трасі зі швидкістю 80-90 км/год. 
  7. Не прогрівайте двигун 10-15 хвилин. Достатньо, щоб зрушилася з місця стрілка покажчика температури, і вже можна не поспішаючи їхати. Поки ви прогріваєте двигун - бензин безповоротно згорає.
  8. Максимально використовуйте кінетичну енергію автомобіля, що їде. Натискайте на педаль газу і гальма якомога рідше, адже після гальмування доведеться розганятися, а це збільшує витрати.
  9. Вимикайте в автомобілі все зайве! У першу чергу фари, протитуманки і гучну музику, адже все це збільшує витрату палива на 5-10%.
  10. Заливайте якісне паливо. Не варто заливати 92-й бензин замість 95-го. Вартість цих марок відрізняється приблизно на 5%, але 95-й дозволить знизити витрату палива на 10-15%. Крім того, заправляйтеся лише на перевірених заправках, це вбереже від неякісного палива і, отже, від можливого ремонту надалі.
  11. Заведіть маршрутний комп'ютер і ввімкніть на ньому режим миттєвої витрати палива. Цей прилад навчить, як заощадити приблизно 10% палива.
  12. Допоможіть заощадити пальне сусідові або другу. Запропонуйте йому, якщо вам по дорозі, їздити по черзі - на роботу, в супермаркет, в школу за дітьми, так ви скоротите поїздки на власному автомобілі, а, значить, заощадите паливо.

Всі рекомендації легкі у виконанні, якщо взяти їх за правило. Зверніть увагу на способи економії палива 2, 3 і 5. Якщо ви скористаєтеся ними негайно, то вже завтра заощадите 15-20% пального.