LKQ ELIT

В Україні на заправках закінчується паливо

24 листопада 2023

Страйк автоперевізників на польскому кордоні триває. В Україну пропускають лише гуманітарну та військову допомогу, а також продукти, що швидко псуються, та худобу. Решта вантажів стоять. Як це вплинуло на доставку пального і чи виникне його дефіцит?

Через Ягодин в Україну заходило багато газу з Польщі та 100% ресурсу з Балтії, повідомив експерт паливного ринку Артем Куюн. Скраплений газ – дуже чутливе пальне. Сховищ його небагато, а транспортний парк в рази менший за паливовози. Саме тому розтяжку, на якій опинився ринок через затримки на кордоні, витримали не всі оператори, пише «Інформатор».

«Імпорт став малодоступним, а на гуртовому ринку ціни вже вище роздрібних. 32-34 грн, що зараз на стелах це ціновий мікс з більш дешевого імпортного ресурсу та вітчизняного газу, вартість якого через ажіотаж остаточно відірвалася від землі», — сказав він.

Втім у найближчі тиждень-два газу буде більше. Нові джерела знаходяться, нові маршрути формуються, додав Куюн. Однак, на його думку, зростання цін припиниться тільки після нівелювання логістичної проблеми на польських переходах.

У парламенті запропонували підняти акциз на скраплений газ до 169 євро за 1000 літрів. Нині цей показник становить 52 євро. Як це вплине на ціни пального, розповів директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Сергій Куюн вважає, що автогаз і без підвищення акцизу у будь-якому разі зріс би у ціні через страйки польських перевізників на кордоні – орієнтовно до 31 гривні за літр. Проте, він прихильник того, щоб акциз з кожного літру моторного палива був однаковим.

На думку Куюна, таке підвищення акцизу додасть до ціни автогазу 4,5 гривні за літр.

«При бензині по 55 гривень за літр було 48%, а стане 56% від ціни бензину. Це при тому, що таксисти – найбільш показова та економна публіка – вважають газово-бензиновим паритетом 80% (розхід газу більше на 15 – 20% за бензин). Тобто економія відносно бензину збережеться, й чимала!», – пояснив він.

Також він звернув увагу на те, що, дуже низький податок й відносно бензину. Куюн вважає, що підвищення цього показника допоможе державі профінансувати нашу армію.

До слова, зростання акцизу на автогаз спрямовуватиме з податків до бюджету додатковий 1 мільярд гривень щомісяця.

Джерело: mmr.net.ua