LKQ ELIT

Автовиробники змушені будуть повернути кнопки на панель приладів автомобіля

10 березня 2024

Тенденція заміни традиційних кнопок та важелів у автомобілях на великі екрани може змінитися, якщо автовиробники захочуть отримати найвищі оцінки безпеки від Euro NCAP. Нові правила повинні набути чинності в січні 2026 року, знижуватимуть оцінки автомобілів, які не мають певних традиційних елементів керування.

Європейська програма оцінки нових автомобілів (Euro NCAP) планує знизити оцінки безпеки для автомобілів без фізичних кнопок, важелів або ручок для керування такими функціями, як покажчики повороту, аварійна сигналізація, склоочисники та екстрений виклик. Остання функція, відома як eCall, вже кілька років є обов’язковою у Європейському Союзі та автоматично викликає номер екстреної служби у разі серйозної автомобільної аварії.

Метью Ейвері, директор зі стратегічного розвитку Euro NCAP, пояснює, чому було ухвалено рішення накладати штрафи на автовиробників, які змушують водіїв покладатися майже виключно на екрани: це важливо для безпеки, оскільки вимагає від водія відволікання від дороги та перемикання між різними вкладками сучасної мультимедійної системи. Кнопки та важелі завжди знаходяться на тому самому місці на панелі приладів, забезпечуючи інтуїтивне керування. Залежність від екранів викликана економічними міркуваннями, хоча автовиробники рідко визнають, що установка екранів коштує дешевше, ніж традиційних кнопок і важелів.

Джерело: mmr.net.ua