LKQ ELIT

Що шкодить механічній коробці передач

1 серпня 2021

Найпоширеніша помилка, що шкодить механічній коробці передач, це тривале утримання педалі зчеплення на світлофорах або в заторах. Заводити автомобіль з вижатим зчепленням і включеною передачею теж не рекомендується. У цих випадках страждає механізм зчеплення, зношуються вижимний підшипник і пелюстки пластинчастої спідниці кошика зчеплення.

Не рекомендується використовувати зчеплення замість ручного гальма на підйомі. Любителям утримувати автомобіль на місці за допомогою педалі газу і зчеплення слід знати, що в такому випадку сильно зношуються компоненти зчеплення через їх тертя. Не до кінця нажата педаль зчеплення призводить до неповного роз’єднання коробки та мотора. Первинний вал трансмісії продовжує обертання під навантаженням, що призводить до шліфування зубів синхронізатора.

Багато водіїв залишають руку «відпочивати» на ручці селектора. Слід знати, що важіль МКП конструктивно з’єднаний з рядом елементів трансмісії. Покласти на нього руку значить надати зовнішній тиск на деталі механізму, включаючи вилку перемикання передач і муфту. Згодом сила ваги вашої руки послабить конструктив і прискорить шліфування елементів.

Неповне натиснення педалі зчеплення перед перемиканням передач провокує поштовхи, шкідливі для зчеплення і коробки. Ще одна помилка – раннє збільшення подачі газу, яке призводить до того, що двигун розвиває високі обороти, а машина в цей час стоїть на місці. При різкому відпуску зчеплення виникає ривок, надлишок тяги та в результаті знос трансмісії.

І нарешті, вивести з ладу МКП може підвищене навантаження, наприклад: різкі старти, коли педаль газу різко втискається в підлогу. Деякі “гонщики” спочатку сильно розкручують мотор з вичавленим зчепленням, а потім кидають педаль для стрімкого прискорення. В цьому випадку йде швидкий знос всіх елементів зчеплення і вижимного підшипника. Чи не меншої шкоди завдає гальмування двигуном на спусках, коли водій перемикає коробку відразу на два або три положення «вниз», а також буксирування важкого причепа на гірських дорогах, на бездоріжжі або в снігу.

Джерело: auto-portal.com.ua